#011 geloofswaarden

 

#011 Geloofswaarden

 

Zelf hecht ik veel waarde aan waarden. Waarden omschrijven de gewenste cultuur van o.a. je gezin, bedrijf en gemeente. Waarden omschrijven niet zozeer wat je wilt doen maar meer hoe je de dingen wilt doen. Hoe je de dingen doet in je leven is net zo belangrijk als wat je doet. Als een olympisch sporter een gouden plak haalt, dan willen we wel graag dat hij of zij dat op een schone manier doet. Zijn gouden plak is niets meer waard als blijkt dat hij doping heeft gebruikt. Hoe hij goud haalt geeft wel of juist geen glans aan de medaille. Ik geloof dat wij grootse dingen mogen doen op een koninklijke manier! 

Elk zichzelf respecterende organisatie heeft wel een aantal waarden. Maar heb je weleens waarden opgeschreven voor jouw eigen geloofsleven? Een tijd geleden werd ik uitgedaagd door het onderwijs van Steve Backlund om dit te doen. In ons geloofsleven hebben we allemaal te maken met God, met onszelf, met anderen en met omstandigheden. Steve daagde mij uit om voor deze 4 gebieden geloofswaarden op te schrijven.

Wat geloof ik werkelijk over God, wat geloof ik over mijzelf, wat geloof ik ten diepste over anderen en wat geloof ik over mijn omstandigheden. Het is niet alleen leuk om te doen maar ook een waardevol en noodzakelijk instrument.

Heb je weleens in een cockpit gezeten van een vliegtuig? De hoeveelheid instrumenten maken direct duidelijk dat je heel wat scholing en training nodig hebt voordat je kunt vliegen. Een aankomend piloot zal uren moeten besteden om de instrumenten te kunnen lezen en te begrijpen. Een piloot vliegt op zijn instrumenten. Als het mooi en helder weer is, dan kan hij voor een deel vliegen op zijn zicht, maar als het buiten begint te stormen, dan heeft hij onvoldoende aan zijn zicht en zal hij moeten vertrouwen op de instrumenten in zijn cockpit. Een piloot vertelde mij dat het boven in de lucht zo kan spoken dat hij zijn oriëntatie volledig kwijt kan zijn en niet meer weet of hij rechtop of op zijn kop vliegt! Het enige wat hij dan nog heeft zijn de instrumenten.

Die instrumenten kun je vergelijken met geloofswaarden. Van tijd tot tijd leven wij allemaal in conflict met God, onszelf, anderen of omstandigheden. Op die momenten vliegen we in een storm. Ik weet niet of je het herkent maar soms begrijp ik niets van God en er zijn dagen dat ik aan mijzelf twijfel. Je zal het niet geloven maar het komt weleens voor dat ik sommige mensen liever achter het behang zou willen plakken en er zijn, ook in mijn leven, dagen dat mijn omstandigheden mij overweldigen.

Op die moment kan ik niet vertrouwen op mijn gevoel en zal ik mij moeten vasthouden aan mijn instrumenten, mijn geloofswaarden. Als we in een storm zitten vallen we vaak terug op andere gelovigen die ons dan weer kunnen bemoedigen. Dat kan heel behulpzaam zijn maar aan de andere kant mag ons dat er niet van weerhouden om onszelf te trainen en te leren te vertrouwen op wat we werkelijk geloven.

Motiveer jezelf om langer door te vliegen als het tegenzit. Zet niet direct de landing in als het stormt. Pak jezelf bij elkaar totdat je weer ziet wat je werkelijk gelooft.

Een piloot zal niet direct beginnen op een A-380. Voordat hij dit enorme vliegtuig mag vliegen zal hij moeten hebben laten zien dat hij hiertoe in staat is. Hij zal voldoende vlieguren moeten hebben gemaakt en hebben laten zien dat hij niet direct de landing inzet bij elke storm. De stormen hebben hem niet zwakker gemaakt maar hebben zijn gezag vergoot.

Hetzelfde geldt voor jou en mij. Als wij leven overeenkomstig wat we werkelijk geloven, dan neemt ons gezag en geloofwaardigheid alleen maar toe. God kan je meer en grotere dingen toevertrouwen als je leert te vliegen op je instrumenten.  

Ontwikkel je geloofswaarden. Doe dat op een zonnige dag, als je goed in je vel zit en helder kunt zien wat je werkelijk gelooft. Schrijf ze op en pak jouw eigen geloofswaarden eens bij de hand als je door een storm gaat. Negeer je gevoel en spreek hardop uit wat je geloofd. Het zorgt ervoor dat je rechtop blijft vliegen.

Wil je weten wat mijn 12 geloofswaarden zijn, klik dan op deze link:  geloofswaarden

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “#011 geloofswaarden

 1. Bedankt Walfried,
  Tegen mijzelf zeg ik ook: “Motiveer jezelf om langer door te vliegen als het tegenzit. Zet niet direct de landing in als het stormt. Pak jezelf bij elkaar totdat je weer ziet wat je werkelijk gelooft.”
  Meteen moest ik ook weer denken aan het beeld van dat oorlogsschip in een storm op zee.
  Ik heb jouw geloofswaarden en de declarations van Steve Backlund gedownload.
  En ik ga hierover ook voor mijzelf nadenken.
  Leen.

 2. Geweldig stuk weer Walfried! Al een jaar in de heftigste storm ooit! Mooi om te ervaren dat het lijkt alsof de storm afneemt. In wezen is het God die zoveel meer in ons leven is dan ooit, waardoor de storm minder invloed heeft! God is goed!

Comments are closed.