#009 jouw vervallen muur

Nog niet zo lang geleden las ik het boek Nehemia weer eens door. Wat een held is die Nehemia toch, echt een voorbeeld van een krachtig mens.

Nehemia leefde in ballingschap en ontdekte op een dag dat de muren van Jeruzalem, de stad waar hij zo van hield, compleet in puin lagen. Hij kreeg toestemming van de koning om naar Jeruzalem te reizen om de muren van de stad te herstellen. Dat ging niet bepaald zonder tegenslag. Twee mannen, Sanballat en Tobia, haalden alles uit de kast om Nehemia tegen te houden. Die tegenslag werd zo groot dat zelfs zijn eigen mensen, de Joden uit de buurt, hem smeekten om op te geven en terug te gaan! “Niets daarvan”, zei Nehemia en in plaats van opgeven gaf hij hen een zwaard en zo herbouwden zij de muren, metselend met een zwaard op de heup.

Deze vervallen muur was de plek waar Nehemia het krachtigst was. Hier kwam hij volledig uit de verf. Het was de herbouw van de muur wat Nehemia tot op de dag vandaag wereldberoemd maakte. Dit was waar God hem voor gemaakt had.

Ik ben ervan overtuigd dat wij allemaal een vervallen muur hebben. Een plek waar je het krachtigst kunt zijn omdat God je voor dat doel gemaakt hebt. Hoe ontdek je die plek? Hoe ontdekte Nehemia die plek?

In mijn jeugd heb ik verschillende gaventesten gedaan om te ontdekken waar ik goed in ben. Een soort “ontdek je plekje” testen. Het doen van een test lag denk ik niet binnen de mogelijkheden van Nehemia toen hij in ballingschap in Susa verbleef.  

In Nehemia 1 en 2 lezen we hoe Nehemia gedreven werd naar zijn vervallen muur. Nehemia hoorde van de toestand van de stad. De Joden die daar nog woonden waren het mikpunt geworden van spot. De muur en de stad lagen in puin. Er werd een spelletje gespeelt met de Joden daar en dat deed iets in het hart van Nehemia.

Nehemia 1:4
Toen ik deze woorden hoorde, ging ik huilend op de grond zitten. Ik rouwde dagenlang, ik vastte en riep de God van de hemel aan…

De stad en de muur lagen in puin, er moest iets gebeuren! Zo kon het toch niet langer, waarom doet niemand iets! Nehemia werd geraakt door het nieuws over Jeruzalem en besloot in zijn hart er iets aan te gaan doen.

Het ontdekken van de plek waar hij het krachtigst zou zijn begon met een frustratie, niet met het ontdekken van zijn talent.  Frustratie zegt iets over je bestemming.

De plek waar jij je het meest over frustreert zou weleens jouw vervallen muur kunnen zijn, de plek waar jij het krachtigst bent.

God roept je om er iets aan te doen!

Waar ik mij over kan frustreren is krachteloze mensen of beter gezegd mensen die geloven dat ze krachteloos zijn. Mensen die zich gedragen als een slachtoffer, die staart zijn en geen kop. Ik houd van passievolle mensen! Waar zij passie voor hebben maakt me niet zoveel uit maar het kost me moeite om te luisteren naar passieloze mensen. Mensen die klagen maar niet bereid zijn om zelf een prijs te betalen. Daar kan ik niet zo goed tegen… en daar ligt mijn vervallen muur. God roept mij om daar iets aan te doen. Zo kan de kerk van Jezus toch niet zijn! Daar moet iets aan gebeuren!   

Ik zie dit patroon ook in mensen om mij heen. Ik noem er een paar. Ik heb mensen gezien die zich mateloos irriteren aan oppervlakkige gesprekken of aan onrecht zoals armoede en eenzaamheid. Er zijn mensen die geraakt worden door een laag kwaliteitsniveau of mensen die met moeite kunnen luisteren naar “domme” mensen.

Kijk eens anders naar de dingen die je frustreren. Vraag eens aan Heilige geest waarom iets jou raakt. Het zou zo maar kunnen zijn dat je jouw vervallen muur aan het ontdekken bent! De plek waar jij iets aan mag doen en waar jij het krachtigst kunt zijn!   

Zo vlak voor het nieuwe jaar is dit waar ik jou mee zegen. Dat 2018 een jaar zal worden waar jij jouw vervallen muur zult ontdekken. Dat door jou leven meer van Gods koninkrijk zichtbaar zal worden, waar je vervallen muur dan ook staat.

Ik wil je bedanken dat je de moeite hebt genomen om het afgelopen jaar deze blogs te lezen. De ontdekkingsreis gaat door in 2018!

 

Heb een geweldige kerst!

 

 

 

Please follow and like us:

5 thoughts on “#009 jouw vervallen muur

 1. Hoi Walfried,

  Nogmaals grote dank voor je onderwijs, voor dit blog en voor de moeite die je neemt om hiermee door te gaan.

  Mijn vervallen muur? Ik heb grote moeite met onverschilligheid, mensen die lacherig doen over zaken als privacy en andere rechten die belangrijk zijn voor een ‘rustig’ leven waarin je de Here Jezus van harte kunt dienen. Ik blijf mij verzetten en zal verschillig zijn, vooral tegen mensen die denken dat ze niets hebben te verbergen.

  Hoewel, mensen? Wij hebben te strijden tegen overheden en machten in de hemelse gewesten en ik weet mij gesterkt door het feit dat de Heilige Geest, met onuitsprekelijke verzuchtingen, voor ons pleit, . We zijn niet voor niets medearbeiders van de Here God, onze Hemelse Papa!

  Zegen en voorspoed, fijne vent, ook voor je gezin en je familieleden.

 2. Dankjewel voor zoveel kracht in je woorden en je passie voor God en mensen ,en voor zijn koninkrijk.
  Dankjewel voor de bemoediging en uitdaging die steeds weer neerlegt in je blog`s.
  Ik begin steeds meer te ontdekken wat en waar mijn vervallen muur is.
  2018 wordt voor mij het jaar van genade om aan deze muur te gaan werken en te gaan herbouwen.
  Om op deze manier naar frustratie te kijken wist ik al langer maar om er wat aan te gaan doen is duidelijker als je een voorbeeld hebt.
  Jij inspireert mij hierin enorm ook al ken ik je nog niet zolang, maar in die korte tijd heb ik wel de vrucht gezien en jou liefde ervaren voor het dat wat vervallen is.
  Ook hoe jij voorgaat en de gemeente leid is erg inspirerend.

  Heel veel zegen en vuur voor 2018 toegewenst.

 3. Beste Walfried,
  Ik ken je niet persoonlijk, maar ik volg je blogs vanaf het begin.
  Ze lopen synchroon met onze processen en daarin zien we Gods hand.
  Iedere keer als we de mail openen, zeggen we tegen elkaar: ‘Ja, precies dát!’.
  Dank voor je blogs en dat je op die manier Gods wijsheid doorgeeft.

Comments are closed.