#004 krachtig doen vs krachtig zijn 3

Krachtige mensen leven vanuit rust.

“ Hey, hallo hoe is het met je ?”, “ Druk, maar gaat goed”. Deze begroeting zal je vast bekend voorkomen. Druk zijn is helemaal in. Als je het niet druk hebt ben je voor sommigen al snel een saaie nietsnut. Druk zijn getuigt van een enerverend, boeiend leven vol avontuur en afwisseling. Toch is dit niet altijd zo geweest. Ik kwam een uitspraak tegen van Nassim Nicholas Taleb, een Libanees-Amerikaans auteur en wetenschapper: Pas in het recente verleden is hard werken iets geworden om trots op te zijn in plaats van iets waarvoor je je dient te schamen. Ik weet niet precies welke tijd hij hier bedoelt, maar het klinkt voor mij als een eeuwigheid geleden.

Druk zijn past helemaal in onze tijd, maar is het wel wijs om altijd maar druk te zijn? Rust is voor mij een belangrijk thema geworden afgelopen jaar. Een bekende uitspraak van Graham Cook luidt: rest is a wapon. Hij omschrijft dit principe heel mooi in zijn serie the practice of rest, een aanrader! Rust is een kracht, dat is wat ik geloof. Alleen kwam ik tot de conclusie dat ik die kracht wel erg weinig ruimte gaf in mijn dagelijks leven. Rust was vooral iets wat zijn werk mocht doen tijdens mijn vakantie, daarna moest het weer plaats maken voor mijn volle, belangrijke agenda…. Een typisch geval van krachtig doen, in plaats van kracht zijn.

Rust is een kracht. Laten we bij het begin beginnen. In Genesis lezen we hoe God de aarde met alles wat daarop leeft geschapen heeft. Het kroonstuk van zijn schepping zijn wij, de mens. Nadat Hij klaar was, heiligde God de 7e dag als een rustdag. Heb je er wel eens over nagedacht wat dat betekende voor Adam? Adam werd geschapen op de 6e dag. De eerste dag voor de mens was de 7e dag, een rustdag.  Adam mocht genieten van Gods aanwezigheid en van al het werk dat God had gedaan zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Hierin ligt een belangrijke les voor ons. Elke nieuwe taak, of opdracht mogen wij beginnen vanuit rust. Je mag genieten van Zijn aanwezigheid en zien hoe Hij dingen voor je wilt doen.

Vaak draaien we het om. We werken hard en als de klus niet afkomt, gooien we er nog wat extra uurtjes tegenaan. Uitgeput ploffen we neer op de bank en gunnen onszelf wat rust. Meer gedaan krijgen door harder te werken, is het motto van velen. Ik geloof dat dit het tegenovergestelde is van wat God voor ons bedoeld heeft. Krachtige mensen leven vanuit rust.

Leven vanuit rust, dat is iets waar ik heel goed in wil worden.

Ik heb me wat verdiept in dit onderwerp en het leuke is dat ook verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat harder werken helemaal niet efficiënt is. De meest succesvolle mensen, zijn mensen die bewust kiezen voor rust in hun leven. Voor Leonardo Davinci is dit geen nieuws. Grote genieën bereiken meer door minder te werken. Schreef hij eens op. Winston Chruchill stond bekend om zijn harde werken. Maar wist je dat hij dagelijks, ook tijdens de oorlog, tijd nam om te rusten? Hoe druk het ook was in de warroom, aan het begin van de middag nam hij, terwijl de bommen vielen, twee uur de tijd om te slapen om vervolgens uitgebreid te douchen! 

Leven vanuit rust, dat is iets waar ik heel goed in wil worden. Ik vind Jezus daarin een geweldig voorbeeld. Hoe hard het ook stormde, hoeveel mensen er ook iets van hem wilden, welke strikvragen de farizeeërs ook op hem afvuurden, hij leefde vanuit rust en koos bewust zijn momenten om zich terug te trekken om bij Zijn Vader te zijn. Dit doet me denken aan een uitspraak van Alex Pang, auteur van het boek rust in uitvoering. Rust is nooit iets geweest wat je krijgt als je met al het andere klaar bent, je zult er bewust voor moeten kiezen. Wat een wijsheid en wat is het verrekte lastig om te doen. Wat is de verleiding soms groot om krachtig te doen door altijd maar harder te werken.

Bewust kiezen voor rust is meer dan twee weken vakantie boeken. Rust mag een onderdeel van je leven zijn. Rust is net als gezonde voeding en voldoende beweging een discipline wat bijdraagt aan een goede gezondheid en een goed leven.

Gelukkig is het niet uitsluitend onze eigen discipline die nodig is om rust te ervaren. Voor jou, als kind van God, ligt er een prachtige uitnodiging klaar. De 7e dag die God heiligde is de sabbat. In Mattheus 12:8 wordt van Jezus gezegd dat Hij de heer en meester is over de sabbat. De rust die God voor Adam had, is onderworpen aan de heerschappij van Jezus! Jezus is de weg naar de rust die we zo hard nodig hebben in dit drukke leven. Kijk maar wat Jezus zegt in Mattheus 11:28 Kom tot mij allen die vermoeid en belast zijn en ik geef je rust.

Jezus, de heer van de sabbat, nodigt je uit om binnen te gaan in de rust zoals God die vanaf het allereerste begin bedoeld heeft.

Leven vanuit rust gaat niet vanzelf, het vraagt een bewust keuze. Ik hoop dat je heerlijk zult genieten en tot rust zult komen in deze vakantie. Meer nog hoop ik dat je na de vakantie in staat bent om, in de hectiek van het leven, rust een plek te geven in je dagelijks leven.

Ps. Zelf ga ik ook lekker een paar weekjes onder de radar, in september ben ik er weer!

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

6 thoughts on “#004 krachtig doen vs krachtig zijn 3

  1. Rust en vrede gaan heerlijk samen! Dank ook voor de preek van afgelopen zondag, het was leerzaam en opbouwend.

    1. Dank je Jeroen. Was je aanwezig in de dienst of heb je via Livestream gekeken?

      1. Ik keek de Livestream, ik volg Shelter al een aantal jaren via internet. Als ik in m’n eigen gemeente even wat inhoud mis haal ik dat 9 v.d. 10 keer bij jullie weer in! 😉

  2. Mooie nieuwe inzichten over nut en noodzaak van rust, boeiend hoor. Lang niet altijd iets waar ik heel bewust mee omga. Een paar jaar geleden bij maakte een gepensioneerde priester bij een katholieke alpa cursus een mooi punt. Hij gaf aan dat hij altijd orde in rust had. Hoe druk het ook was, op zaterdag fietste hij ter ontspanning altijd met een broeder naar Egmond aan zee. Hij zorgde dus ook voor “orde”: in rust. Knap hoor. Zo gestructureerd lukt me dat (nog) niet, Hoewel..soms op vrijdagavond met deze lange avonden pak ik de racefiets naar…Egmond aan zee.. Valt niet altijd mee om van de luie bank te komen om een uur of zeven in de avond, maar het geeft me wel veel ontspanning en dus een bepaalde rust. Als het mooi weer is, neem ik een vers italiaans ijsje bij het strand in Egmond en ga daar bij de hoofdstrandingang op een bankje zitten bij de ijssalon. Heel ontspannend en ik raak zo nu en dan nog in een gezellig gesprek ook. Grappig hoor. Nee, nog geen bidden voor rechte ruggen en kromme knieeen, Maar als ik weer thuiskom., dan is de werkweek eruit gefietst ben ik weer fris en mentaal fit.

    1. Hey Jur,Dank je wel voor je reactie. Leuk om te lezen. Rust is idd niet niets doen. vaak helpt inspanning veel beter voor ontspanning. Zo’n wekelijks fietstochtje doe je goed! Zegen en een mooie zomer!

Comments are closed.