#002 krachtig doen vs krachtig zijn 1

Krachtig doen vs krachtig zijn I

Zwakheid tonen is krachtig

Zet de tv aan, sla de krant open of kijk eens goed om je heen en je komt voorbeelden tegen van krachtige mensen. Tenminste, als je je niet teveel laat afleiden door mannen en vrouwen die er krachtig uitzien maar het in feite niet zijn. Ze  zijn niet krachtig maar doen krachtig.  Dat is een groot verschil. De komende drie blogs geef ik voorbeelden hoe je het verschil kunt herkennen bij anderen maar natuurlijk ook bij jezelf.

Laten we beginnen met de volgende tekst.
Johannes 21: 1-3a Hierna verscheen Jezus weer aan de leerlingen. Dit keer bij het meer van Tiberias. Dat gebeurde als volgt. Bij het meer waren Simon Petrus, Tomas, Nathanael, de zonen van Zebedeus en nog twee andere leerlingen. Petrus zei: “ik ga vissen” waarop de anderen zeiden “wij gaan met je mee”.

Jezus is opgestaan en in de periode na zijn opstanding is Hij enkele keren aan zijn leerlingen verschenen. De leerlingen waren op z’n zachts gezegd nogal verward. Nog niet zo heel lang geleden waren het nog vissers en hadden zij hun netten achter zich gelaten om Jezus te volgen. Zij hadden wonderen meegemaakt. Niet alleen hun geloof was gegroeid, ook hun verwachting dat Jezus de messias was. Maar toen stierf Jezus en vervolgens stond Hij weer op. Wat nu…. Hoe zag hun toekomst eruit?

Petrus, die nog niet zo lang geleden Jezus tot drie keer toe verloochend had neemt een besluit. Hij pakt zijn net op en gaat vissen. Dit illustreert het eerste punt van wat krachtige mensen niet zijn.  Petrus en die andere leerlingen hadden pijn, ze hadden vragen en voelden zich onzeker. Petrus had duidelijk een zwakke kant. Hij had, onder een beetje druk, ontkend dat hij bij Jezus hoorde. De schaduwzijde van Petrus uitte zich in knikkende knieën maar hij deed er niets mee. In plaats van zijn hart te laten zien aan zijn vrienden, besluit Petrus om krachtig te doen in plaats van krachtig te zijn. Hij pakt zijn net op en gaat vissen en de anderen volgen dit ogenschijnlijk krachtige voorbeeld….

Mensen die krachtig doen, durven hun zwakheden niet te tonen. Waarom niet? Omdat er angst is. Angst dat anderen kwetsbaarheid misbruiken en het op termijn tegen hen zullen gebruiken. Een uitspraak van Brené Brown luidt: “ Kwetsbaarheid is open zijn zonder er zeker van te zijn dat het goed uitpakt.”  Daar heb je moed voor nodig. Achter kwetsbaarheid liggen schaamte en angst. Twee emoties die we liever niet willen. Daarom duwen we kwetsbaarheid liever weg en proberen we de vervelende emoties angst en schaamte te verdoven. Petrus deed dit door maar weer te gaan vissen. 

Mensen die krachtig doen tonen geforceerd een versie van zichzelf die zij graag willen zijn voor anderen.

 Mensen die krachtig doen tonen geforceerd een versie van zichzelf die zij graag willen zijn voor anderen. De sterke, zelfverzekerde visser.

In het boek: Overwin je schaduwzijde dat uitgegeven is door Arrowz, staat dat iedereen een schaduwzijde heeft. Als je je schaduwzijde overschreeuwt en doet alsof er niets is loop je op een dag vast. En dat niet alleen het laat vaak een spoor van vernietiging achter. Een voorbeeld waar dit pijnlijk zichtbaar wordt is bij leiders. Mensen raken beschadigd door beschadigde leiders. Leiders die hun schaduwzijde overschreeuwen, geestelijk en emotioneel ongezond blijven.  Dat is een serieus probleem.  In het bedrijfsleven, de politiek, sport, maar ook in de gemeente, bedieningen, huwelijken en relaties. 

Om krachtig te zijn is het nodig om je zwakheden te kennen en te accepteren dat ze er zijn. Wegstoppen en negeren heeft geen zin. Als kinderen van God mogen we leven met vrijheid. Vrij van angst en schaamte over onze zwakheden. We hebben ze allemaal en allemaal zitten we in een proces met God. Krachtige mensen zijn helemaal echt, eerlijk en zichzelf.  

Wat mij is opgevallen is dat als ik de angst en schaamte loslaat en mijn zwakheden met de Heilige Geest en met anderen bespreek, er ruimte en vrede voor in de plaats komt. De zwaarte en ernst over schaduwzijden verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Ik hoop dat ook jij iemand bent die heeft ontdekt dat eerlijk zijn over zwakheden je krachtig maakt.

 

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “#002 krachtig doen vs krachtig zijn 1

Comments are closed.